Cranio Sacraal Systeem

Cranio Sacraal Systeem en ritme

Cranio komt van Cranium (hoofd - schedel) en Sacraal komt van Sacrum oftewel heiligbeen. Het gaat dus om het hele systeem tussen beide, hersenen, ruggenmerg en zenuwbanen. De Dura mater is een stevig vlies dat is vergroeid met de schedelbotten en loopt door naar en omhult het ruggenmerg.   

Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnen in de hersenen. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd, waarna het sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Het cranio sacrale vocht zorgt voor de voeding en de schoonmaak van het Centrale Zenuwstelsel
We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het Cranio Sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam. 

De dura mater staat in directe verbinding met het bindweefselweb. Bindweefsel is een dunne bekleding van onze zenuwen, bloedvaten, spieren, en organen. Het is daarmee letterlijk een bindende factor in ons lichaam.  Door deze verbinding is het Cranio Sacrale ritme te voelen als een uitdijende en inkrimpende golf overal op het lichaam, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed. Het beschermt, steunt en houdt al de onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden. Essentieel is dat het bindweefsel kan meebewegen tijdens al onze bewegingen, zoals lopen, zitten, sporten, werken en zelfs ademen. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen en ontstaan en gezondheidsklachten.