Chronische stress/alarmsystemen

Een voorbeeld hoe het normaal gesproken werkt in het lichaam.

Je springt weg voor een bus, terwijl je die niet zag aankomen. Je was er niet op bedacht. Iets in je lichaam had het gevaar opgemerkt en ervoor gezorgd dat er in een deel van een seconde enorm veel stresshormonen werden geproduceerd zodat je kon wegspringen; de vecht- en vluchtreactie was op gang gekomen.
Als de bus voorbij is en je bent in veiligheid dan is het gevaar geweken. Het aanmaken van stresshormonen wordt gestopt en ze worden afgebroken.

Je komt tot rust.
Vaak realiseer je, je het gevaar wat je liep, als je weer in veiligheid bent.
Dit bovenstaande is een typische reactie van de HHA-as. Het lijkt alsof we vanuit een reflex reageren. Het systeem handelt geheel autonoom. Het is gericht op ons overleven en reageert op prikkels die nog niet tot het bewustzijn zijn doorgedrongen.
De HHA – as staat voor Hypothalamus – Hypofyse  - Adrenaline (afkomstig van de bijnieren)

Wat gebeurt er bij chronische stress?

Als er chronische stress is, worden constant stresshormonen aangemaakt in het lichaam.
Als iemand te vaak en te veel stress heeft, is het soms niet meer mogelijk voor het lichaam om het aanmaken van de stresshormonen te stoppen, af te laten breken en te recyclen. Je bent constant in een staat van vlucht - en vechtreacties. Wanneer deze stresshormonen door het lichaam stromen, belemmeren zij ook de werking van ons immuunsysteem. 

Hoe herken je chronische stress?

Je kunt dit bijvoorbeeld aan de volgende klachten herkennen: 
Je hebt last van slapeloosheid, piep of ruis in de oren, altijd een opgejaagd gevoel, snel geïrriteerd (kort lontje) concentratieverlies, duizelingen, hoofdpijnen, onbestemde angsten door een te hoog niveau van stresshormonen in je lichaam. Constante spierspanning,  bijvoorbeeld voelbaar in nek en/of schouders. Lange tijd somber voelen en je bent vatbaarder voor allerlei ziektes. Je bent burn-out, hebt een chronisch vermoeidheidssyndroom.

Wat doen we aan chronische stress?

Met Cranio Sacraal Therapie werken we met de alarmsystemen die hier verantwoordelijk voor zijn. Dit zijn onder andere het Reticulair Alarm Systeem, de sympaticus, parasympaticus, het sociale zenuwstelsel en de amygdala’s met de hypocampi. Ook de HHA –as wordt in de behandeling betrokken.

Met Cranio Sacraal Therapie kunnen de alarmsystemen weer in balans worden gebracht waardoor ze weer gaan functioneren zoals bedoeld is. De aanmaak van stresshormonen wordt gestopt en daarna afgebroken. Hierdoor komt het lichaam tot rust.

Bewustwording om blij mee te zijn.

Bij dit proces is soms bewustwording omtrent de oorzaken van de stress nodig wat confronterend kan zijn. Ondanks dat kan je er echter ook blij mee zijn. Het kan je op weg helpen om iets op een andere manier te gaan doen of om een situatie uit het verleden anders te kunnen bezien, waardoor het minder zwaar zal gaan wegen dan het tot nu toe deed. Het helpt ook om bewuster in het leven te staan en beter met stresssituaties om te leren gaan.